torstai 31. lokakuuta 2013

                         

          Opinpolku 3 malmikiven murskaus

 
- Malmikiven murskaus, seulonta ja jauhatus ja malmin rautapitoisuuden määritys.
 
 
 
- Malmikiven murskaus: sanalla murskaus tarkoitetaan kalliosta louhitun kiven esimerkiksi malmikiven hienonnusta yhdessä tai useammassa peräkkäisessä käsittely vaiheessa puristusta tai iskua käyttäen
tuotteeksi, joka sopii kokonsa puolesta tavanomaisiin jauhatuslaitteeseen syötettäväksi. Murskaimia ovat esimerkiksi leukamurskain, valssimurskain, iskumurskain ja kartiomurskain.
 
 
- Jauhatus: Jauhatuksella tarkoitetaan murskatun kiven hienontamista. Jauhatuslaitteita ovat esimerkiksi
kuulamylly, tankomylly ja ylitemylly.
 
 
-Seulonta: Seulonnan tehtävä on säännöstellä murskattavan tai murskatun tuotteen karkeutta.
Seulonnalla voidaan erotella karkeusasteeltaan erilaisia tuotteita toisistaan.
Erilaisia seulonta laitteita ovat esimerkiksi tärysäleikkö ja erilaiset täryseulat.
 
 
- Liuotus: Liuotuksella tarkoitetaan aineen jakautumista tasaisesti liuokseen.
Esimerkiksi kuumaan veteen lisätään suolaa josta syntyy tasalaatuinen seos. 
 
 
- Saostus: Saostuminen tapahtuu kun kylläisen liuoksen liuottimen liuotin annetaan haihtua pois, liuennutta ainetta alkaa erottua liuostilasta ja liuos alkaa samentua. Tällöin liuennut aine saostuu.
 





- Suodatus: Suodatusta käytetään eri aineiden tai epäpuhtauksien erottamiseen toisistaan.
Esimerkiksi kiinteän aineen erotus nesteestä voidaan tehdä suodatuksen avulla.
 
 
 
 

Tässä opinpolussa harjoitellaan yksikköprosesseja murskaus, jauhatus, seulonta sekä liuotus, saostus ja suodatus.

 

Tässätyöraportti

 

 

- Kuvia erityövaiheista.


                                                       Malmikivi kokonaisena ennen murskausta.

 
 
 Malmikiven murskaus lekalla pienempiin osiin suurimman kappaleen halkaisia 37,0mm.


 Pilkottu malmikivi murskattiin leukamurskaimella jonka jälkeen suurimman kappaleen halkaisia oli 11,1mm.



                                               Murskasimme kiven kaikkia asetusarvoja käyttäen 5---->1.


                                                      Malmikiven ulkonäkö murskauksen jälkeen.


                                       Murskattu malmi laitettiin täryseulaan ja tehtiin seula-analyysin.


 Jauhoimme kaksi 110g:n erää ensimmäistä erää 90min ja toista erää 60min.
                                            

Seuloimme neljällä eri seulalla molemmat 110g:n erät ja teimme seula-analyysin.


 


Upokkaat kuumennettiin 800-asteisessa uunissa upokkaiden taarausta varten.
    
                                         
 
 
                                          Upokkaat eksikaattorissa jotta ne eivät kerännyt kosteutta.
 
 
                                                       Upokkaan punnitseminen analyysivaakalla
                                                       jotta saimme määritettyä vakiopainon.
 
 
Valmistamamme kuningas vesi malmikiven liuottamista varten.
 
 
 
Kiehutimme punnitsemamme malminäytettä kuningasvedessä hiekkahauteella 30 minuuttia.
Lisäsimme ionivaihdettua vettä kiehutuksen aikana, jotta liuos ei päässyt kuivumaan.
Tämän jälkeen liuos laimennettiin ionivaihdetulla vedellä.
 
 
Laimentamamme liuos suodatettiin mittapulloon johon lisäsimme 1ml väkevää rikkihappoa.
 
 

 
Näytteet kiehautettiin lämpölevyllä dekantterilasissa kellolasilla peitettynä.
 

 
Näytteisiin lisättiin väkevää ammoniakkia kunnes saostumaa ei enää muodostunut. Jonka jälkeen
näyte suodatettiin.
 
 

Ashless-suodatinpaperi taiteltiin nyytiksi ja laitettiin taaraamaamme upokkaaseen. Upokkaaseen laitettiin foliosta kansi. Ashless-suodatinpaperi poltettiin hiiltämällä käyttäen bunsen-poltinta ja kolmijalkaa.
Tämän jälkeen upokkaita hehkutettiin uunissa, jotta saimme ne vakiopainoon ja pystyimme määrittämään rautapitoisuuden.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                  
 

 
 
                               
 
 
                       
                    
 
 
 
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti