perjantai 29. marraskuuta 2013


Saippuan valmistus



- Taustatiedot: Saippua on monien eri rasvahappojen natriumsuolojen seosta.
Saippuaa voidaan valmistaa keittämällä rasvaa natriumhydroksidin kanssa.
Rasvojen hajoamisreaktiota glyseroliksi ja rasvahapon suolaksi sanotaan saippuoitumiseksi.
Rasvoja voidaan saippuoida myös kalsiumhydroksidin avulla, mutta silloin tuloksena on yleensä nestemäisiä saippuoita.

Työraportti: tässä


Kuvia eri työvaiheista:


 - Aloitin saippuan valmistuksen valmistamalla 10% NaOH-liuoksen. Punnitsin ( 5 g ) natriumhydroksidia ja liuotin sen mittapulloon ionivaihdetulla vedellä ja täytin 50 ml mittapullon merkkiviivaan asti.

 - Tässä on valmiina 50 ml mittapullossa 10% NaOH-liuos ja viereinen pullo on risiiniöljyä jota käyitn saippuan valmistukseen.

 - Kaadoin 50ml 10% NaOH-liuosta ja risiiniöljyä 10ml 200ml dekantterilasiin ja aloin kuumentaa lämpölevyllä. Kuumensin seosta noin 20 minuuttia jonkajälkeen kaadoin sekaan NaCl:llää eli ruokasuolaa niin kauan että aine muuttui kylläiseksi eli suola ei enää liuennut jatkoin sekoittamista vähän aikaa ja sitten lisäsin etukäteen kuumennettua vettä niiin että 200 ml dekantteri lasi oli vähän yli puolillaan.


- Seuraavaksi annoin saippuan jäähtyä ensin pöydällä vähän aikaa jonka jälkeen siirsin sen kylmällävedellä täytettyyn dekantterilasiin jäähtymään ja kovettumaan.



- Kun saippua oli kovettunut irrotin sen dekantterilasista käsipyyhepaperin päälle kuivumaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti